Abonneren  Inloggen

Drupa moet schakelen

8 juli 2020

’s Werelds grootste grafimediabeurs drupa in Düsseldorf heeft het moeilijk. Door het coronavirus verschoof de beurs al van 2020 naar 2021. Nu grote merken als BOBST, Heidelberg en Xerox afhaken en andere partijen, zoals HP, genoegen nemen met minder vierkante meters moet er geschakeld worden.

Zelf moest drupa op het laatste moment, drie maanden voor het event zou plaatsvinden, de beurs die gepland stond voor juni 2020 vanwege het coronavirus afzeggen. Tegelijk besloot de organisatie het enorme grafische event te verschuiven naar april 2021, in de hoop dat standhouders mee zouden verhuizen en in de hoop dat er niet opnieuw verschoven zou moeten worden door een aanhoudend virus.

Zijn er nog innovaties te zien op drupa 2021?

Bijkomend probleem voor de vierjaarlijkse drupa is dat veel leveranciers hoopten op drupa 2020 innovaties te tonen aan het nieuwsgierige publiek en die nieuwigheden niet stilhouden tot 2021. Dat betekent logischerwijs dat partijen innovaties nu al prijsgeven. Hoeveel verrassends blijft er dan in 2021 nog over op basis waarvan je als leverancier de flinke standkosten en alles wat er bij komt kan financieren? Dat is de vraag.

Kiezen voor minder vierkante meters

Het afzeggen door Heidelberg is een enorme klap. Het bedrijf is tenslotte de grootste persenfabrikant ter wereld en huurt altijd een enorm aantal meters vloeroppervlak. Een andere grote partij, HP, had de vorige editie een hele hal tot haar beschikking. Volgens de Britse vaktitel Printweek zou op de, nu tijdelijk uitgeschakelde, interactieve beursplattegrond het vloeroppervlak van deze partij al gehalveerd zijn ingetekend. Zeker is dat veel andere partijen nog overwegen om toch mee te doen. Ook zijn veel bedrijven genoodzaakt door de mindere marktomstandigheden te kiezen voor minder vierkante meters.

Er is ook zoiets als imago

Het gevaar van het wegblijven van grote merken is dat de twijfelaars nu ook afhaken. Dat zou een desastreus effect hebben. De beurs bestaat dan wel uit een enorme reeks hallen, maar er is ook zoiets als een break even point en niet te vergeten, een imago. De beursorganisatie gaat niet specifiek in op het vertrek van Heidelberg, maar heeft daarnaast te maken met de enorme maatregelen om de beurs voor exposanten en bezoekers coronaproof te maken. De ‘Messe’ laat weten dat ‘de corona-crisis ons allemaal dwingt om zaken tegen het licht te houden en opnieuw te plannen. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor veel van onze exposanten, van wie sommigen gedwongen zijn hun ruimte te verkleinen. De halindeling zal dus op een of ander moment moeten veranderen.’