Abonneren  Inloggen

Herdenking voor door nazi’s vermoorde Parool-medewerkers

6 februari 2023

Gisteren vond op de erebegraafplaats in Overveen de jaarlijkse Paroolherdenking plaats. Daarbij werden medewerkers van het illegale Parool herdacht die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s vermoord werden. Een van hen is drukker Wim Gertenbach, hij werd eerder op de dag in Zandvoort herdacht.

De Zandvoortse Gertenbach was eigenaar van de Electrische Drukkerij Gertenbach, zo schrijft Hanneloes Pen in Het Parool in een uitgebreid artikel over de herdenking. In twee maanden tijd drukte Gertenbach zes nummers van het illegale Parool, met een oplage van zevenduizend tot achtduizend stuks. Toen zijn illegale werk werd ontdekt, werd Gertenbach samen met twee medewerkers gearresteerd. Hij werd daarna ter dood veroordeeld. Lees het volledige artikel op de website van Het Parool.