Abonneren  Inloggen

De juiste papierkeuze

15 februari 2023

In ieder goed gemaakt boek ontmoeten inhoud en vorm elkaar. Dit komt voort uit een samenwerking tussen opdrachtgever, ontwerper en de grafische industrie. De keuze van de papiersoort is daarbij een belangrijk aspect.

Waarom is papierkeuze belangrijk? Als eerste dient het als drager voor de inhoud. Bovendien is het bepalend voor de eerste indruk en welke sfeer het moet oproepen. Tot slot is de papiersoort afhankelijk van een aantal technische factoren: welke druk- en afwerkingstechnieken worden gebruikt, de levensduur van het eindproduct, de gewenste leesbaarheid en welke eisen er gesteld worden aan de beeldreproductie? Met de variëteit aan kwaliteiten is papierkeuze een belangrijke beslissing. Door ook de technische aspecten te overwegen, zal het een prachtig eindresultaat geven.

Om tot een keuze te komen filter je als het ware de karakteristieken van het papier. Daarvoor zijn verschillende invalshoeken. Opaciteit bijvoorbeeld:

Opaciteit

De hoogte van de opaciteit (ondoorschijnendheid) van een papier is van belang bij het tweezijdig bedrukken van het papier. De opaciteit wordt beïnvloed door de hoogte van het gramgewicht. Hoe hoger het gramgewicht hoe beter de opaciteit. Vergelijk altijd bedrukte papierkwaliteiten met elkaar.

In de uitgebreide versie van dit artikel (in PRINTmatters magazine 1 van 2023) deelt grafisch papier-leverancier IGEPA nog een aantal overwegingen, voorbeelden en tips & tricks om je te helpen bij je keuze voor het juiste papier.


Geen nummer meer missen?

Neem een abonnement op PRINTmatters