Abonneren  Inloggen

Gouden postzegel voor jubilerende Holland America Line

19 april 2023

Sinds de oprichting 150 jaar geleden heeft de Holland America Line miljoenen mensen vervoerd, van landverhuizers tot passagiers die een luxe cruise maken. Vanwege het bijzondere jubileum geeft PostNL vandaag een speciale gouden postzegel uit.

Op de gouden postzegel ‘Holland America Line 150 jaar’ staat een illustratie van 2 markante schepen uit de geschiedenis van deze scheepvaartmaatschappij. Ze zijn naast elkaar afgebeeld. Links is het nieuwste cruiseschip te zien, de Rotterdam uit 2021, rechts het eerste stoomschip, de Rotterdam uit 1873. De postzegel met 24-karaats goud is in een oplage van slechts 1000 stuks vervaardigd.

Indrukwekkende schepen

De illustratie op de postzegel is geïnspireerd door de stijl en sfeer van de posters van de Holland America Line uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De beeldtaal van die posters wordt gekarakteriseerd door indrukwekkende schepen waarvan de boeg boven de toeschouwer uittorent.

Juiste detaillering

De postzegel is ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. In de detaillering onderzocht hij de mogelijkheden om met zo weinig mogelijk middelen de schepen zo goed mogelijk te visualiseren. ‘Het zijn grote schepen waarop veel gebeurt’, zegt Janse. ‘De opgave is dan de juiste details te kiezen. Zo zie je onder de schoorsteen van de Rotterdam zwarte rondjes. Dat waren in het echt de ramen in de kajuitonderbouw van de stoompijp. Ook de passagiersdekken op de Rotterdam zijn sterk vereenvoudigd weergegeven, net als het ankergat en de patrijspoorten.’

Beperkte oplage

De postzegel “Holland America Line 150 jaar” met 24-karaats goud is in een oplage van slechts 1000 stuks vervaardigd. PostNL levert de postzegel inclusief een luxe bewaardoos met certificaat van echtheid. De prijs bedraagt € 50,00.

Verkrijgbaarheid

De gouden postzegel ‘Holland America Line 150 jaar’ is, zolang de voorraad strekt, uitsluitend verkrijgbaar via de webshop en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. Op de postzegel staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De geldigheidstermijn is onbepaald.


Iedere week het laatste nieuws uit de grafische wereld in je mailbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters