Abonneren  Inloggen

Metafas Group neemt Viscon Graphic Products over

13 mei 2023

De Metafas Group uit Asten, producent van hoogwaardige frontfolies, user interfaces en printed electronics, heeft per 1 april branchegenoot Viscon Graphic Products uit Hegelsom overgenomen. Door de overname wordt Metafas één van de marktleiders in Nederland op het gebied van gedrukte membraanschakelaars, folies, stickers en typeplaatjes voor de industrie.

‘Metafas en Viscon maken dezelfde soort producten, maar hebben ieder hun eigen expertise en klantenkring,’ zegt Luc van Neer, eigenaar van Metafas. ‘Door het samenvoegen van de twee bedrijven creëren we een unieke speler met heel veel kennis en ervaring. Bij dat proces is de expertise vanuit onze Raad van Advies, vooral van Steven Romme en Govert Eijsvoogel, van grote waarde gebleken. Voor onze klanten betekent de overname een verbreding van ons aanbod voor hun toepassing. Tegelijkertijd hebben we hiermee we de positie van Metafas verstevigd door de inbreng van de kennis en ervaring vanuit Viscon, en kunnen we een efficiëntieslag maken.’

Investeren in innovaties en productiviteit

Hij gaat verder: ‘We zitten in een markt waarin vakmanschap dé sleutel tot succes is, en dit vakmanschap is steeds lastiger te vinden. Daarnaast moeten we investeren in innovaties en productiviteit, en worden we ook geconfronteerd met hogere kosten voor arbeid, energie en materialen. Door samen te gaan creëren we op alle drie de gebieden schaalvoordelen.’

Martien Meulendijks, eigenaar van Viscon, voegt daar aan toe: ‘In eerste instantie zijn we met Metafas in gesprek gegaan om te kijken of we over en weer als back-up konden fungeren voor tijdelijke knelpunten in de productie. Maar gaande het gesprek bleken we erg veel raakvlakken te hebben. Weliswaar heeft Metafas meer ervaring met printed electronics en R&D, maar er zat weinig overlap in het klantenbestand. Metafas is toen met het voorstel gekomen om de samenwerking te verdiepen en de twee bedrijven zelfs samen te voegen. Hoewel ik daar in eerste instantie wat huiverig voor was, heeft het enthousiasme van Luc van Neer me over de streep getrokken.’

Begin mei verhuizen de machines en medewerkers van Viscon Graphic Products van Hegelsom naar Asten en wordt de productie van daaruit voortgezet. Martien Meulendijk gaat deel uitmaken van het managementteam van de Metafas Group.

Foto: Luc van Neer van Metafas (links) en Martien Meulendijk van Viscon (rechts) bezegelen de overeenkomst. (Foto door Johan Klomp)


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters